Retete - in special, prajituri - adunate timp de trei generatii Unele retete sunt facute de zeci de ori....Incepand sa copii in calculator retetele din foi ingalbenite si caiete zdrentuite de-ale mamei si bunicii, dintr-un caiet de-al meu (din cel cu 100 de file, dar destul de deteriorat acum), vechi de peste 20 de ani, m-am gandit ca e pacat sa le tin doar pentru mine. Daca tot muncesc sa le transcriu, de ce sa nu le fiu de folos si altora? (Aici vor fi doar retetele transcrise; cele facute si fotografiate de mine le vedeti pe AROME.)

AddThis

Share |

Sfaturi - pentru aluaturile cu drojdie

marți, 16 martie 2010

- aluatul cu drojdie se lucreaza mai bine si creste mai mult daca atunci cand se framanta se bate de cateva ori pe masa ( de vreo 50 de ori). Eu am facut asa la paine, cornuri.
Cand simteam ca se lipeste de maini, inceepam sa-l bat si devenea elastic si nelipicios.
- cand facem maia din drojdie si faina, adaugam si o lingura de zahar sau miere, pentru ca ciuperca de drojdie se hraneste cu zaharuri si astfel poate dezvolta.
Celulele de drojdie prospera pe zaharuri simple si, cand zaharurile sunt metabolizate, dioxidul de carbon şi alcoolul sunt eliberate în aluat, determinandu-l sa creasca.

Drojdie uscată activă

Se dizolvă în apă călduţă, cu putin zahăr. După 10 - 15 minute, aceasta ar trebui să formeze bule, ceea ce înseamnă că drojdia este vie. În cazul în care aceste bule nu apar, trebuie cumparata alta drojdie.

Lasarea aluatului peste noapte

- pentru paine, pizza,etc. In acest timp drojdia emite acizi organici şi alcool, care confera painii o anumita aroma si textura.
Se face o pasta din părţi egale de faina şi apă, si cu drojdia necesara.

- varianta Biga - cinci parti de făină la trei părţi de apă, si rezulta un aluat foarte uscat ( si cu drojdie, desigur). Aceasta maia nu creste atat de mult ca si prima.

Prepararea aluatului

Amestecand maiaua si toate ingredientele, trebuie să le framantam, caci astfel se dezvoltă glutenul si aluatul devine foarte elastic.
Un aluat framantat mai putin se va lasa sa creasca mai mult.
Aluatul se lasa la crescut pana ce isi dubleaza volumul
Atunci când aluatul este în creştere, este indicat sa acoperim vasul respectiv cu o folie de plastic, pentru a mentine umiditatea.
Daca nu avem un lighean sufient de mare pentru a oferi spatiu de crescut, putem pune aluatul intr-o punga mare de plastic, usor stransa la capat.

1 comentarii:

Anonim,  26 iunie 2011 la 14:57  

Este foarte dragut blog-ul tau.Succes pe mai departe.Cu stima
Liliana Dumitru
http://retetelamama.blogspot.com/

Trimiteți un comentariu

Sponsori

About This Site

Făcut după un caiet cu rețete.

Site Archive

  © Blogger template Foam by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP