Sfaturi - pentru aluaturile cu drojdie
marți, 16 martie 2010
- aluatul cu drojdie se lucreaza mai bine si creste mai mult daca atunci cand se framanta se bate de cateva ori pe masa ( de vreo 50 de ori). Eu am facut asa la paine, cornuri.
Cand simteam ca se lipeste de maini, inceepam sa-l bat si devenea elastic si nelipicios.
- cand facem maia din drojdie si faina, adaugam si o lingura de zahar sau miere, pentru ca ciuperca de drojdie se hraneste cu zaharuri si astfel poate dezvolta.
Celulele de drojdie prospera pe zaharuri simple si, cand zaharurile sunt metabolizate, dioxidul de carbon şi alcoolul sunt eliberate în aluat, determinandu-l sa creasca.
Drojdie uscată activă
Se dizolvă în apă călduţă, cu putin zahăr. După 10 - 15 minute, aceasta ar trebui să formeze bule, ceea ce înseamnă că drojdia este vie. În cazul în care aceste bule nu apar, trebuie cumparata alta drojdie.
Lasarea aluatului peste noapte
- pentru paine, pizza,etc. In acest timp drojdia emite acizi organici şi alcool, care confera painii o anumita aroma si textura.
Se face o pasta din părţi egale de faina şi apă, si cu drojdia necesara.
- varianta Biga - cinci parti de făină la trei părţi de apă, si rezulta un aluat foarte uscat ( si cu drojdie, desigur). Aceasta maia nu creste atat de mult ca si prima.
Prepararea aluatului
Amestecand maiaua si toate ingredientele, trebuie să le framantam, caci astfel se dezvoltă glutenul si aluatul devine foarte elastic.
Un aluat framantat mai putin se va lasa sa creasca mai mult.
Aluatul se lasa la crescut pana ce isi dubleaza volumul
Atunci când aluatul este în creştere, este indicat sa acoperim vasul respectiv cu o folie de plastic, pentru a mentine umiditatea.
Daca nu avem un lighean sufient de mare pentru a oferi spatiu de crescut, putem pune aluatul intr-o punga mare de plastic, usor stransa la capat.
1 comentarii:
Este foarte dragut blog-ul tau.Succes pe mai departe.Cu stima
Liliana Dumitru
http://retetelamama.blogspot.com/
Trimiteți un comentariu